Tüp bebek tedavilerinde genellikle adetin 1. veya 2. günü tedavi başlangıcı olarak kabul edilmekteydi. Son yıllarda bu görüş değişmiş olup herhangi bir zamanda da tedaviye başlama kolaylığı gelişmiştir. Hatta 1 ay içinde 2 kez yumurta toplama imkanı da olmaktadır. Peki bu nasıl bir mekanizma ile olmaktadır. 2020 Upsala Journal of Medical Sciences dergisinin volüm 125 , 2 nolu literatürü bu konuda çok değerli bir makale yayınlamış . Ben de tüm bilgileri burdan derledim.
Eskiden yumurta gelişiminin sadece adet sonrası dönemde olduğu varsayılırdı, oysa yeni bilgilerle folikülogenez dediğimiz yumurta gelişiminin adet döneminden sonra dalgalar halinde zaman zaman olabildiği ortaya çıkarılmıştır. Duostim denilen aralıksız yumurta geliştirme ve toplama işlemi zaman problemi olan örneğin kanser hastalarında ve/veya yumurta rezervi az olan zor hastalar için çok faydalı olmuştur.Bunda hem adetle beraber , hem de adet döngüsünün ikinci yarısında yumurta geliştirilip toplanabilmektedir. Böylece az vakti olan kanser hastalarında ve over rezervi çok azalanlarda bu rejim çok işe yaramaktadır. Bunda ilk yumurta toplanmasından hemen sonra ( 5 gün ) ikinci bir ovaryan uyarılma ve yumurta toplama yapılmaktadır. Duo stim denilen iki kez ardaşık yapılan yumurta toplama işlemlerinde taze embriyo transferi yapılamaz. Önerilen bu embriyolara mutlaka genetik ön tanı yapılması yönündedir.
Protokol uygulanırken bir evvelki siklusun luteal döneminde 21. gün 4 mg estradiol verilerek senkronizasyon sağlanır.Adetin 2. günü fix 450 ünite gonadotropin ile başlanan uyarılma GnRh antagonisti ve ardından hcg uygulaması ile sonlanır.Yumurtalar toplanır. 5 gün sonra aynı işlem tekrarlanır.