Kadın genital kanserleri arasında en sık görüleni rahim ağzı kanserleridir. Bunu saptamanın en kolay ve çabuk yolu ise Pap smear denilen son derece kolay, muayenehanede yapılabilen , ucuz bir testtir. Smear testinde ASCUS teşhisi (anlamı belli olmayan anormal hücreler) olarak türkçeleştirebileceğimiz sonuç ise sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu sonuç ilk bakışta çok önemli gözükmese de % 5-10 oranında altından daha ciddi patolojik sonuçlar çıkabilecek bir neticedir ve ısrarla üstüne gidilip, detay çalışılmalıdır.
Bu sonuç çıktığında 3 yol izlenebilir. A)3-4 ay içinde smear tekrarı yapılmalı, aynı sonuç çıkarsa kolposkopi denilen rahim ağzını detaylı gösteren mikroskopik bir aletle bölgeyi incelenmeli, gerekirse biopsiler almalı. Ancak bu sürenin beklenmesi bazen ileri düzeyde olabilecek patolojinin saptanmasını geciktirebilmektedir. B)Hemen kolposkopi yapmak C)HPV testi yapmak ve HPV pozitif ise hemen kolposkopiye yönlendirmek.
HPV (Human papilloma virüs) neden bakılmalıdır? Rahim ağzı kanserlerinin en önemli nedenlerinden biri bu virüsün riskli tiplerinin var olmasıdır. Dolayısı ile bu sonuçla gelen hastalarda HPV tiplemesi yapmak elimizi güçlendirir.
Bununla beraber kolposkopik muayene ASCUS sonucunun değerlendirilmesinde en geçerli araçtır.
Smear sonucu ASCUS olan bir kadında ileri inceleme sonucu % 0-1 oranında kanser, % 3 oranında daha ileri boyutta lezyon ( CIN 3) ,% 1-5 oranında ise CIN2 tespit edilir.