Gebelerde bebeğin sağlık durumunun tespiti için klinik ortamında kullandığımız bir testtir. Genellikle 32. gebelik haftasından sonra kullanılır. Ancak erken doğum riski olan vakalarda daha erken dönemde de yapılır.
NST elektrokardiografiye benzeyen bir testtir. Cihazda anne adayının ağrılarını değerlendiren bir prob ve bebeğin kalp atımlarını değerlendiren 2. bir prob bulunur. Bu problar anne adayının karnında uygun bölgelere bağlanır. Anne adayının elinde ise bebek hareket ettiğinde basması için bir buton verilir. 20 dakika, gereğinde daha uzun süreli olarak alet hem ağrıyı, hem de bebek kalp atımını kağıda yazar. Yorumu kadın doğum doktoru yapar.
Bebek hareket ettiğinde fetüs kalp atımının artması istenen bir reaksiyondur. Bazen bebek uyumakta olduğunda bu dalgalanma olmayabilir, uyandırılınca tekrar ritmine döner. Anne adayının ağrısı varsa aynı zamanda bu da değerlendirilir.
Özellikle riskli gebeliklerde yani diabetli, yüksek tansiyonlu gebelerde ya da gelişme geriliği olan fetüslerin takibinde erken gebelik haftalarından itibaren düzenli NST takipleri yapılır.
Doğum eylemine girmiş anne adayında , doğum süresinde gelişebilecek fetal stress durumu da bu alet ile takip edilir.
Aletin kullanımının hiçbir yan etkisi yoktur. Kadın Doğum doktorları için elzem olan ve değerlendirmede işimize çokça yarayan bir metoddur.