Myomlar kadınlarda rahimde en sık görülen selim oluşumlardır. Bunlar normalde hissedilmeyecek kadar küçük olabilir yada rahimin şeklini tamamen bozacak kadar büyük boyutlara da erişebilir. Birden çok ve farklı boyutlarda olabilir.
Ultrason ile rahatlıkla tanınırlar. Kadında aşırı derecede adet kanamaları varsa, aşağı doğru baskı hissi varsa , sık idrara çıkma, mesaneyi boşaltmakta zorluk çekiliyorsa, kabızlık varsa , bel ve bacak ağrıları varsa myomdan şühelenilmelidir. Nadiren myomların kanlanması çok bozulabilir ve dejenerasyona uğrarlar , bu durumda da ani sancı olabilir.
Nedenleri ise bilinmemektedir. Rahimin düz kaslarından kaynaklanan ve büyüyen bu oluşumlar çoğunlukla kadının hormonal aktif olduğu dönemde görülürler. Östrojen ve progesteron büyümelerine rol açar. Menapozdan sonra ise hormon desteği kaybolduğundan küçülme eğilimindedirler. Genetik olma ihtimalleri yüksektir. Myomlu kadınların birinci dereceden yakın akrabalarında aynı şikayet vardır.
Beslenmenin de myom gelişimi üzerine etkisi olduğu varsayılmaktadır. Vit D eksikliği, şişmanlık, kırmızı et ağırlıklı beslenmek , Akdeniz diyetinden uzaklaşmak , özellikle fazla bira tüketmek riski arttırır.