Hastaya açık ameliyat yapmadan , kamera ve yardımcı aletler vasıtasıyla kapalı olarak operasyon yapma işlemidir. Kadın hastalıklarında laparoskopinin yeri hergeçen gün öne çıkmakta , sezaryan dışında hemen her vaka kapalı olarak opere edilmektedir. Genel anestezi ile ve ameliyathane koşullarında , asepsi kurallarına tam bir uyum içinde işlemler gerçekleştirilir.
Hastanın batınına ince bir iğneyle girilir, belli kurallarda hız ve miktarda gaz verilir. Batın şiştikten sonra yardımcı aletler 1-2 cmlik alanlardan batına sevkedilir ve operasyon gerçekleştirilir. Hasta için son derece konforlu bir yöntem olmakla beraber , komplikasyonları vardır ve mutlaka tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Laparoskopi bazen de tanı koyma amacıyla yapılır. Hiçbir laboratuar veya görüntüleme yöntemiyle adını koyamadığımız durumlarda laparoskopi imdada yetişir.
Özellikle kısırlık vakalarında fallop tüplerinin açık olup olmadığı, içerde yapışıklıklar olup olmadığının tespiti için çok sık kullanılır.
Yumurtalık,tüp ve rahim kitlelerinin ayırıcı tanısında ,dış gebelik,yumurtalık kisti tanı ve tedavisinde çok faydalıdır.
Uzun süren ,açıklanamayan pelvik ( karın alt boşluğu) ağrılarda tanıyı koymamızı kolaylaştırır.
Günümüzde dış gebelik,rahim alınması,myom çıkarılması,yumurtalık kisti çıkarılması,karıniçi yapışıklıkların düzeltilmesi,çocuk istemeyenlerde tüplerin bağlanması gibi pek çok alanda laparoskopi başarıyla kullanılmaktadır.
Operasyon başarılı olmuşsa hasta ertesi gün evine gider,günlük yaşamına döner. Hayatını kısıtlamasına gerek kalmaz.