Yumurtlama sorunu olan hastalarda sık olarak kullandığımız bir haptır. Direkt beyinde hipofiz denilen bölgeden üremeye yardımcı hormon salınımını arttırır. Ucuzdur, takibi kolaydır. Etkisi tedavi bırakıldıktan 1-2 ay sonrasına kadar devam eder. Bu tedavi seçeneği sadece vücut östrojen düzeyi normal kişilere verilir. Ayrıca ilaç uygulanacak kişilerin beyinlerinde üreme hormonları normal miktarda ve kendiliğinden salınabilmelidir. Tıbbi terimlerle bahsedilecek olursa kişi normoöstrojenik ve normogonadotropik olmalıdır.
Klomifen ile yumurtlatma tedavisine hastanın adetinin 3. veya 5. günü başlanır. Başlangıç dozu günde 1-2 tablettir. 5 gün süre ile kullanılır. En fazla günde 4-5 tablete çıkılır. İlaç kullanımı dış gebelik, doğumsal bebek anormalliği, düşük ihtimalini arttırmaz. % 8-10 oranında çoğul gebeliğe neden olabilir. Klomifen sitratla vakaların çoğunda yumurta gelişimi sağlanır.
İlaç , tanısı konmamış vaginal kanaması olanlara, ilaca allerjisi olanlara, memede problemli oluşum taşıyanlara verilmez. İlacın yan etkileri ateş basması, memelerde hassasiyet, yumurtalıkların istenenden fazla büyümesine bağlı karında hassasiyet, hiperstimülasyon sendromu , baş ağrısı, ara kanama, geçici görme bozukluğu şeklindedir. Sonuç alınamayan vakalarda klomifende ısrarcı olunmamalı, tedavi protokolu değiştirilmelidir. İlaç çok uzun süre ve tekrarlar halinde kullanılmamalıdır.