Kadınlarda ideal gebelik yaşı 20-30 lu yıllardır. Yeni doğan bir kız çocuğunun yumurtalıklarında çok sayıda öncü follikül ( yumurtaları barındıran sıvı dolu kesecikler) bulunur. Ergenlik çağına gelindiğinde sayı on kat azalır. Her ay yumurtlamaya aday folliküller gelişirken ve sadece tek bir yumurta salınacakken , çok sayıda öncü yumurta harcanır. 37 yaşına gelindiğinde sayı dikkat çekici bir şekilde azalmış olur.
Yumurtaların sayısı düşerken kaliteleri de bozulur ve mitokondirileri yaşlanır, genetik materyal yani DNA ları da bozulmaya başlar. Fetüsü taşıyacak rahimde aynı şekilde bir yaşlanma olmaz. Yaşlı kadınların donor yumurtaları ile sağlıklı bebek dünyaya getirmelerinin ardında bu gerçek vardır. Ya kendi yumurtaları kalmamış ya da DNA sı çok bozulduğu için embryo oluşamayabilir. Bu durumda kullanılan donor yumurtası ve kocasının spermi ile meydana gelen embriyo anneye transfer edildiğinde rahimde başka bir problem yoksa gebelik başarı ile devam eder. Bundan çıkan sonuç ile yumurta kalitesi ve sayısının yaşla çok ilgili olduğu , ancak rahimin gebeliği sürdürmesinde sorun olmayacağı sonucu ortaya çıkar. İleri yaş gebelerinde yumurtanın genetiğinin kısmen bozulmasına bağlı olarak kromozom anormallikli bebek doğurma riski artar
İleri yaşlarda gebelikte annenin genel sağlık durumunun iyi olması da gerekir. Bu yaşlarda ortaya çıkabilecek yüksek tansiyon, şeker hastalığı ya da başka sağlık sorunları olabilir.
Tüm bu gerçeklerden yola çıkarak erken yaşta gebe kalmak hem anne hem de bebek sağlığı açısından önerilen bir durumdur. Yumurta rezervi az kalmış olanlarda,yada gebeliği ileri yaşlara erteleyenlerde yumurta dondurulması yolu ile sorun çözümlenebilmektedir.
Erkeklerde sperm her zaman üretilir , bu nedenle çok ileri yaşlarda baba olabilen pekçok çift vardır. Tabi yaşlanma etkisiyle sperm kalitesi bir miktar bozulabilabilir ancak bu kadının durumundan çok daha olumlu yönde seyreder.