Histeroskopi son yıllarda jinekolojide çok sık kullanılan bir operasyon şeklidir. Rahim bilindiği üzere kapalı ; sadece vagina yoluyla dışa açılan bir organdır. Dolayısı ile ne basit bir muayenede , ne de ultrason muayenesinde rahim içindeki patolojileri net olarak saptamak olası değildir.
Histeroskopi aleti bir kamerave ışık kaynağı içerir. Vaginadan geçildikten sonra bu kamera rahim içine sevkedilir. Rahim içinde olası herşey gözle görünür hale gelir.
Rahim içinde polip denilen et parçaları bu yolla kolaylıkla görülür. Daha ileri gidilerek ilave aletler yoluyla bunlar kökünden çıkarılır ve patolojik tetkikten geçirilir. Bilindik kürtaj yöntemi ile polipler alındığında her zaman kökünden almak mümkün olmayabilir. Histeroskopik olarak çıkarıldığında daima daha tatminkar sonuçlar alınır.
Rahim içinde bölme yapan perde varlığı her zaman kolayca teşhis edilemez. Bu vakalarda düşük ve erken doğum sıklıkla saptanır. Histeroskopi ile bu perde opere edilip ortadan kaldırılır.
Rahim içine kaçan spirallerin çıkarılması bazı durumlarda bilinen yöntemler kullanılarak başarılamayabilir. Bu durumda kamera rahim içinde spirali görmemize ve uygun bir aletle bunun çıkarılmasına yardım edecektir.
Tüp bebek tedavileri ardı ardına başarısız olan olgularda rahim içinin histeroskopik olarak incelenmesi gerekir.
Histeroskopide sadece içeri bakılıp çıkılacaksa anesteziye gerek yoktur. Ancak işlem uzayacaksa anestezi gerekir. Zira doktorun rahat , paniksiz çalışması gerekmektedir.
Histeroskopi tecrübeli ellerde yapılmalıdır. Son derece faydalı ve işimize yarıyan bir yöntemdir. Çok yaygın olarak kullanılmaktadır.
Her cerrahi müdehalede olduğu gibi histeroskopinin de komplikasyonları olabilir. Bütün bunlar hasta ile tartışılarak operasyona başlanmalıdır.