Rahim içinin kamera ile incelenmesidir. İşlem steril koşullarda ve ameliyathanede yapılır.
Rahim içini incelemek için vaginal ultrason kullanılabilir ancak net bir şekilde değerlendirmek mümkün olmaz. Bu durumda ışık kaynağına bağlı kamera rahim içine sevkedilir ve monitöre yansıyan görüntü ile içerisi gözden geçirilir.
Rahimde yapışıklıklar olabilir. Bunlar genellikle geçirilmiş çok ciddi enfeksiyonlardan sonra veya sık yapılan kürtajlardan sonra olur. Yine rahim içinde yukarıdan aşağıya uzanan perde şeklinde bölme olabilir. Polipler de çok sık olarak gözlemlenebilir.
Teşhis amaçlı yapılan histeroskopide eğer bu tür anormallikler saptanırsa aynı seansta histeroskopi setine ilave edilen koter, makas, tutucu ve bunun gibi aletlerle ameliyat tamamlanır.
Yapışıklıklar açılır, perde varsa kaldırılır, polip varsa da çıkarılır.
Poliplerin bu yöntemle çıkarılması kürtaj gibi körleme bir yönteme nazaran çok daha emniyetli ve sonucu yüz güldürücüdür. Polip tümüyle çıkarıldığından o bölgeden tekrar oluşma olasılığı azdır.
İşlem prensip olarak adet bitiminden hemen sonra yapılmalıdır. Böylece olası bir gebelik ekarte edilmiş olur. Günü birlik bir işlemdir.Bazen vakanın zorluğuna göre aynı anda laparoskopi de ( karın içi boşluğunun kamera ile izlenmesi) kullanılarak daha emniyetli olma zorunluluğu doğabilir.
Bazı uygun lokalizasyonlu myomların çıkarılması da histeroskopi ile olabilir.
Bazen spiral normal yoldan çıkarılamayabilir, rahim duvarına gömülmüş olabilir. Bu durumda da kamera ile spiralin yeri saptanır ve tutucu ile dışarı alınır.
Tekrarlayan başarısız tüp bebek denemelerinden sonra histeroskopi ile rahim içinin değerlendirilmesi gerekebilir.
Nedeni açıklanamayan anormal kanamalarda da zaman zaman histeroskopik değerlendirme yapmak gerekebilir.