Gebelerde idrar yolunda pekçok önemli değişiklikler olur. Rahim büyüyerek , mesaneye ve idrarı taşıyan borulara yani üreterlere bası yapar. Yeterince drene olamayan idrarda staza bağlı enfeksiyon gelişir.
Üriner enfeksiyonun belirtilerinin başlıcaları;
İdrar yaparken yanma, kesik kesik ve sık idrara gitme, idrar torbası bölgesinde lokal ağrı, idrarda mukus ve / veya kan ,ilişkide yanma , ağrı, ileri olgularda titremeyle yükselen ateş, terleme , böbrek lojunda ağrı, sırt ağrısı olarak sayılabilir.
Teşhis idrar tahlili ve kültürü yapılarak rahatlıkla konur.
İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmeyip, böbreklere uzanan bir enfeksiyona yol açarsa bu durum erken doğumu tetikleyebilir.
İdrar yolu enfeksiyonundan kaçınmanın en etkili yolu günlük tüketilen sıvı miktarını arttırmaktır. Kafein, alkol alımı tümüyle yasaklanmalıdır. Günlük 250-500 mg alınan C itamini,25000-50000 IU/günlük alınan beta karoten , 30-50 mg / gün çinko enfeksiyonla savaşta etkilidir. İnatçı vakalarda idrar yolu antiseptiği ve antibiotik verilir.
Enfeksiyon edavisi süresince cinsel ilişki yasaklanır.
Genital bölge kuru ve temiz tutulmalı, temizlik amacıyla aşırı sabun ,duş , hijyenik krem vs kulanılmasından kaçınılmalıdır.
Sıkı giyeceklerden uzak durmalı ve daima penye iç çamaşırı tercih edilmelidir.
Bazen idrarı mesaneye taşıyan borucuklarda yani üreterlerde genişleme çok fazla olur. Bu durumda böbreğin zarar görmesini engellemek amacıyla kateter takılarak drenaj arttırılır.