Hamilelerde mide yanması çok sık görülen şikayetlerdendir. Büyüyen rahim mideye baskı yapar.Mide içeriği ve haliyle mide asidi yemek borusuna kadar gelir ve burada yanma , tahriş yapar. Gebelik hormonlarından özellikle progesteron mide boşalmasını yavaşlatarak , doluluk süresini uzatır, bu da geri kaçışı arttırır. Sonuç olarak reflü ve hazımsızlık gelişir.
Bu durumu azaltmak için yemekten sonra hemen yatar pozisyona geçilmemelidir. Mide asitliğini arttıran asitli içeceklerden, çikolata ve bol şekerli gıdalardan , bol yağlı yemeklerden kaçınmalıdır. Keza çay, kızartma, nane, meyve suları , baharatlar , domates şikayetleri arttırır.
Yatmadan önce midenin boş olması önemlidir . Bu sebeple son öğün geç yenmemelidir. Yatağın baş kısmının hafif yükseltilmesi yardımcı olacaktır.
Yemek yerken öne doğru fazlaca eğilmek mideden kaçışı hızlandırır. Dik pozisyon tercih edilmelidir.
Birden ve bol yemek yemek hem kan şekerini olumsuz etkiler hem de mideyi birden şişirir ve reflüyü arttırır. Az az küçük porsiyonlarda yemelidir.
Sorunun çözümü için doktorunuzun önereceği asit giderici kullanabilirsiniz. Bütün bu tedbirlere rağmen durumda düzelme olmayıp, şiddetleniyorsa bir gastroenterologun fikrini almak gerekecektir.