Gebelikte balık yemenin artıları eksileri nelerdir?
Deniz ürünleri balıklar ve kabuklu deniz ürünleri bebeğin gelişimi ve büyümesinde katkısı olan protein, demir , çinko gibi kıymetli besin kaynaklarını içerir. Pekçok balıkta mevcut omega 3 yağ asitleri ve DHA bebeğin beyin gelişimi için önemlidir. Ancak bazı balıklar köpek balığı, kılıç balığı ve orkinos bol miktarda civa içerirler. Bu tür balıklar sıklıkla tüketildiğinde annenin kanında birikir ve civa bebeğin beyin gelişimini etkileyebilir.
Haftada bölünmüş öğünler olarak toplam 350 gr balık yemek yeterlidir. Aşağıdaki balıklar ve kabuklu deniz ürünleri az civa ve fazlaca omega 3 yağ asiti içerirler ve güvenle yenilebilir.
Hamsi, sardalya, ringa balığı, alabalık, uskumru, karides, tatlı su çipurası, kedi balığı, kömür balığı. Tuna balığı da haftada 150 gr tüketilmek üzere güvenlidir.
Büyük yırtıcı tip balıklardan sakınmak gerekir. Bunlar bol civa içerirler. Pişmemiş veya az pişmiş balık ürünleri ve kabuklu deniz ürünleri tüketilmemelidir. Bunların tütsülenmiş formları , suşi yenmemelidir. Balık ürünleri 63 derece gibi orta ateşte pişirilmelidir.
Kabuklu deniz ürünleri pişirildiğinde kabuk açılmadı ise yenmesi uygun olmaz.
Bunun yanısıra canola, ceviz, ayçiçegi , olgunlaşmamış soya omega 3 yağ asitleri açısından zengin bitkilerdir. Omega 3 ile zenginleştirilmiş yoğurt , süt , yumurta tüketilebilir.
Gebelikte günlük en az 200 mg omega 3 ve 480 mgr DHA alınmalıdır. Omega 3 için en ideal doz 500-1000 mg dır .Omega 3 ile bebeğin beyin gelişimi, gözleri ve sinir sistemi gelişimine katkı sağlanır. DHA için ideal doz ise 500 mg olup bu erken doğumun önlenmesinde , bebeğin doğum kilosunun artmasında ve doğum sonrası annenin moodunun düzelmesi için faydalı bulunmuştur. Genelde önerilen gebeliğin 3. ayından sonra başlanmasıdır.