Gebelikte anne adayının fizyolojisi fetüsü korumak adına büyük değişiklikler gösterir. Bunlardan biri de kan akımının ve hacminin artmasıdır. Hemoroit ise rektum denilen barsağın son kısmında oluşan şişliklerdir. Bu bölgedeki damarlar genişleyerek rektumun içinde ve dışındaki mukoza denilen zarların altında sert ve şiş torbacıklar oluşturur. Zaman zaman hemoroitler çok büyüyerek şiddetli ağrı ve rahatsızlık hissi yaratır.
Hemoroitler gebelikte oluşabildiği gibi gebe olmayanlarda da görülebilir . Ancak gebelikte ve özellikle doğuma yakın dönemde şiddetlenme eğilimindedir. Kabızlık hemoroitlerin büyümesine neden olur. Hemoroit baskı hissinin yanısıra ağrı, kanama , kaşıntı ve batma hissine sebep olur.
Gebelikten sonra hemoroitler gerilerler, nadiren olduğu gibi kalırlar.
Önlemler neler olmalıdır?
Kabız kalmamak birinci şarttır. Su içmek, lifli gıdalar tüketmek , egzersiz yapmak , dışkılarken çok ıkınmamak önlemler arasındadır. Tuvalette uzun süre oturur pozisyonda kalmamalıdır, anal çevre temiz tutulmalıdır.
Ilık suya yulaf özlü banyo ürünleri ya da karbonat katarak oturma banyosu yapmak faydalıdır. Bazı özel kremlerin nemlendirici, kızarıklık karşıtı özelliği ,onarıcı ve güçlendirici etkisiyle hemoroit bölgesindeki şikayetler azaltılabilir.
Tüm bu önlemlere rağmen hemoroit şikayeti artarak devam ediyorsa genel cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.