Normal bir gebelik süresi 40 haftadır. Bazen 41 hatta 42.haftaya kadar uzayabilir. 37. gebelik haftasından önceki doğumlar erken olarak nitelendirilir. Erken doğum yenidoğan için birtakım sorunları da peşinde getirir. Bu bebekler düşük kiloludurlar. Yanısıra akciğerleri tam gelişmediğinden solunum sıkıntısı yaşayabilirler. Doğum ne kadar erken gebelik haftasında olduysa problemler de o kadar fazla olacaktır. Dolayısı ile erken doğum hem doğum doktorları hem de çocuk doktorlarının hiç arzu etmedikleri bir durumdur.
Erken doğumun nedeni bilinmemektedir. Ancak daha önce erken doğum yapanların riskleri artmıştır. Rahimde şekil anormalliği varsa ,çoğul gebelik söz konusu ise risk yine artacaktır. Enfeksiyon varlığında, normalden fazla amnion suyu varsa ,amnion suyu geliyorsa erken doğum her an olabilir.
Belirtiler kasık, bel , karın ağrısı , baskı hissi, karında kramplar, kasılmaların hissedilmesi, lekelenme tarzında kanama , vaginadan su gelmesi şeklinde özetlenebilir.
Erken doğumun özgün bir tedavisi yoktur. Yatak istirahati, tokolitik denilen kasılmaları azaltan ilaçlar belki bir süre faydalı olabilir ama her zaman kesin bir başarı sağlanamaz. Erken doğum şüphesi olan anne adaylarına kortizon yapılarak doğacak bebeğin solunum sıkıntısının azaltılması amaçlanır.
Anne adayında önlenemez yüksek tansiyon varsa , plasentanın erkenden ayrılması söz konusu ise ya da rahimiçi ciddi enfeksiyon gelişti ise zorunlu olarak erken doğum yaptırılır. Hem annenin hem de doğacak bebeğin iyiliği açısından doğumun gerçekleştirilmesi gerekir.