Adet oluşmasında beyinden başlayıp yumurtalıklara uzanan bir döngü vardır. Beyinden salınan hormonlar yumurtalıklara emir vererek östrojen ve progesteron hormonlarının yapımını sağlar. Bu hormonların rahim iç tabakasına olan etkileri sonucunda da adet görülür. Adetin yeni başladığı ergenlik döneminde bu döngü yeterince gelişemeyebilir. Buna bağlı olarak bu dönemde düzensiz , zaman zaman hiç olamama , zaman zaman üst üste adet görmelerle seyreden bir dönem olabilir. Şüphesiz rahim ve yumurtalıkların ultrason muayenesi yapılmalı , bu kanamalara neden olabilecek ciddi bir anormallik olma olasılığı ekarte edilmelidir.
Adet bozukluğuna neden olabilen bir diğer durumsa tiroid hormonlarındaki anormallik ve prolaktin denilen beyinden salgılanan bir hormonun yüksek düzeyde olmasıdır. Bu yaşamın her döneminde olabilir, kan testi ile mutlaka tespit edilmelidir.
Polikistik over sendromu çok sık görülür. Yumurtalıkların yapısı farklı olup , pekçok küçük kist görünümlü folikül ( yumurtanın içinde bulunduğu sıvı torbacıkları)vardır. Her ay bir adet baskın yumurta büyüyüp yumurtlama olurken , bu olgularda tüm foliküller küçük kalır ve yumurtlama olmaz. Hormon dengesi tamamen bozulmuştur. Adet düzensizliğinin en sık görüldüğü grup bu vakalardır.
Menapoz öncesi yıllarda da adet düzensizliği, yumurtlamamaya bağlı uzun aralıklarda adet gözlenebilir. Artık reserv azalmıştır. Yumurta sayısının tamamen bitmesi ile menapoz gerçekleşir.
Rahimde myom , polip, kanser varlığı da anormal kanamalar yaptığından adet düzensizliği ile başvuran her hasta çok detaylı bir şekilde ultrason , hormon testleri ve cinsel aktif ise smear ile değerlendirilmelidir. Böylece adet bozukluğuna yol açabilecek organik nedenler elimine edilmiş olur.